Technika

Sokan érdeklődnek, hogy milyen technikát használok a felvételekhez. Nekik egy régebbi bejegyzésemet ajánlom.

toldo4.jpg

Ez pedig egy bekamerázott odú leírása.

odu11.jpg

Bemutatkozás

Niethammer Zoltán vagyok. Informatikával foglalkozom, és szeretem a természetet. Évek óta próbálom a technikai lehetőségeket kihasználni, hogy minél jobb videókat és képeket készítsek a kertünkben élő állatokról. Ebben a blogban szeretném megosztani a tapasztalataimat, és főleg a vidóimat. Ha kérdésed van, akkor a niethammer.zoli@gmail.com címre írj!

Banner, ha ki akarod rakni az oldaladra:

Videók

A videókat egy HD webkamerával rögzítettem. Így a legjobb minőséget akkor kapod, ha átkapcsolod 720p-re és teljes képernyőn nézed. További videóim

Zsoldos Márton

A madárhatározóban található rajzokat, festményeket Zsoldos Márton készítette, és személyes engedélyével szerepelnek a blogban. Érdemes megnézni a honlapját is!

LINKEK

BIOAKUSZTIKA A bioakusztika az állathangfelvételek készítésével és elemzésével foglalkozó tudományág. Legnépszerűbb részterülete a madárének keletkezésével és jelentésével foglalkozik. 20 madárhang elemzése

A kedvenc fórumom:

Vörös László nagyszerű oldala a madárvédelemről. JÓMADARAK - Egy lap az amatőr madárvédelemről

MME Börzsönyi Helyi Csoport


Székiáltó

Partnerek:

Időjárás előrejelzés

Címkék

1. fióka (1) 1. nap (1) 10. nap (1) 10 tojás (1) 11 zöldike (1) 16. nap (1) 19. nap (1) 2. nap (1) 20. nap (1) 21. nap (1) 22. nap (1) 25. nap (1) 27. nap (1) 29. nap (1) 3. nap (1) 31. nap (1) 32. nap (1) 34. nap (1) 37. nap (1) 39. nap (1) 3 fióka (1) 4. nap (1) 40 cm hó (1) 5 fióka (1) 6. nap (1) 6 fióka (1) 7. nap (1) 7 fióka (1) 8. nap (1) 8 tojás (1) 9. nap (1) ablakból (1) alvás eső (1) automata fényképezés (1) balkáni gerle (2) barázdabillegető (1) barkácsolás (1) betolakodó (2) bokor (1) cinege (3) cinegegolyó (1) csapat (2) csatározás (1) csipogás (1) dió (3) egylábú cinege (1) élő közvetítés (1) első hó (1) első nézelődők (1) énekes rigó (2) erdei pinty (2) este (1) etetés (4) etetés a földön (1) etető (3) fácán (1) fakopáncs (8) fakopáncs fürdik (1) fecskék (1) fekete (1) fekete rigó (3) fényképezés (1) fenyőpinty (4) fészek (1) fészeképítés (3) fészekrakás (1) fiókák (1) fotó (2) fotózás (2) fotózási tippek (1) fürdés (1) fürdőző madarak (1) fűszál (1) gerle (2) harc a vízért (1) hideg (2) hím (1) (1) idővonal (1) IP (1) itató (5) kamera (5) kamra (1) karvaly (1) kékcinege (7) kék cinege (3) kirepülés (2) komposztáló (1) közeli képek (1) külső kamera (1) lassítás (1) lassított felvétel (2) lessátor (1) linkek (1) madárhatározó (7) magbontás (1) másodköltés (1) Mátyámadár (1) meggyvágó (3) méh (1) meleg (3) mezei veréb (2) mme (1) moka (1) nagy (1) nagy fakopáncs (1) nagy hideg (1) napraforgó (2) nyolcadik fióka (1) odú (6) odúkeresés (1) odú kopácsolás (1) összecsapás (1) otikai tuning (1) prezi (1) repülés (2) rigó fióka (1) rovar (1) rozsdafarkú (6) szem (2) széncinege (19) széncinege dió (1) széncinege magot bont (1) széncinege pár (1) szőrpaplan (1) takarítás (2) tanulékony veréb (1) technika (2) téli itatás (1) tengelic (5) tisztaság (1) tojás (3) tojás 1 (1) tojó (1) új etető (1) új fészek (1) ürülék (1) usb toldás (1) város (1) védekezés (1) veréb (5) veréblakótelep (1) videó (4) videó ablakból (1) vihar (1) vízvédelem (1) vörösbegy (3) webkamera (2) záptojás (1) zöldike (10) Címkefelhő

Cinege 

madármegfigyelő blog    

FEKETE RIGÓ IDŐVONAL - A 2015 március

2012.06.28. 13:23 niethammer

Gondolatok a lesfotózásról

Sokan szeretnének "profi" képeket készíteni a madarakról. Nekik szeretném összefoglalni a saját tapasztalataimat.

1. A madarak helyhez "rögzítése".

A madarak természetüknél fogva igen mozgékonyak. Ráadásul sokkal jobbak az érzékszerveik, mit az emberé. Így esélyünk sincs megközelíteni a célpontot észrevétlenül. Van néhány szelídebb madár, amelyiket nem zavarja az ember közelsége. A városban etetett galambok, verebek, rigók, pintyek akár 1-2 méterről is fotózhatók. A legtöbb madarat viszont a lencse elé kell csalogatni. Télen az etető, nyáron az itató a legjobb erre a célra. Mindkettőt eleve úgy kell megépíteni, hogy a fényképezéshez megfelelőek legyenek a körülmények.

2. Háttér

Nagyon fontos a képeken a háttér. Kiábrándító egy piros vödör, vagy egy autó a háttérben. Keresni kell egy homogénebb hátteret. Egy lombos fát, vagy egy farakást. Csak természetes anyagok jöhetnek szóba. A háttér jó messze legyen az itatóról, hogy a képen elmosódott legyen.

gerle.jpg

3. Az itató helye

Ha jó helyre telepítjük az itatót, akkor a víz felszínén a háttér színe fognak visszatükröződni. Ehhez a fényképezőgépnek alacsony szögben kell rálátnia a vízre. Vagy gödröt ásunk a lesnek, vagy az itatót emeljük meg. Én a második módszert választottam. Ezzel persze lemondtam néhány olyan fajról, amelyek a földön szeretnek inni és fürödni.

Fontos az is, hogy az itató és a háttér távolsága legalább 4-szerese legyen a fényképezőgép és az itató távolságának. Így még kicsi rekeszérték esetén és homályos marad a háttér. Ha tudjuk a rekeszt nagyobbra venni, akkor még jobb lesz a helyzet.

0.jpg

4. Tükör, vagy nem tükör

Mostanában divatos a nyomozótükör mögül fényképezni. Vagyis belűről átlátszik, kívülről tükröződik a les ablaka. Kevesebb szó esik a természetre gyakorolt hatásáról ennek a módszernek. Sok madárfajnál a hím madarak vetélytársat látnak a tükörképükben. Ezért akár meg is támadhatják "önmagukat". Ugyanez történhet autóüvegnél vagy tükörnél is. Nem éri meg a kényelmes kilátásért akár egyetlen madár életét is kockáztatni. Így mindenkit arra biztatok, hogy ne alkalmazzon ilyen üveget.

Helyette a természetes álcázást választom. A lesen vágok egy 4-5 cm-es lyukat, majd növényekkel álcázom. Ha a lesben kellően sötét van, akkor a madarak nem látnak be. Persze sokszor észrevesznek így is. Ettől izgalmas a dolog.

2.jpg

1.jpg

Ez a kis leírást gondolatébresztőnek szántam. Írjátok meg nyugodtan a saját javaslataitokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinege.blog.hu/api/trackback/id/tr254616593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.